Milyen fényszórókkal érkezik a jövő Audija?
top of page

Milyen fényszórókkal érkezik a jövő Audija?

2023-ban nem túl sok új modell került a kereskedésekbe, ami az Audit illeti. Na de ez 2024-től merőben megváltozik. Ettől az évtől kezdve az Audi gyakorlatilag minden jelentős kategóriában több modellt dob a piacra, az A3-tól a Q3-on át egészen a Q5 és Q6 e-tronig. Most válik majd minden rajongó számára egyértelművé min is dolgozott a márka eddig. Sajnos van egy rossz hírünk azok számára, akik imádják a benzin, a gázolaj illatát. Ezeket a változatokat, ahogy azt már be is jelentették, szépen fokozatosan kivezetik a kínálatból. 2026-tól nem kerül több belsőégésű motorral szerelt modell a piacra. Maradnak a hibrid és a tisztán elektromos változatok. Ez most már látványos is lesz, hiszen az Audi minden hagyományos hajtással rendelkező autójának páratlan számot ad, míg az elektromos autók páros számokat kapnak. Így a jövőben a belsőégésű motorral szerelt A4-et A5-nek nevezik majd, és az e-autót pedig Audi A4 e-tronnak. Ezen sablon alapján hamarosan az A6-ból A7 lesz. Az elektromos változat pedig Audi A6 e-tron lesz. De, akik imádják a márkát, ők a száguldást is szeretik, ezért ők nagyon várták már az idei évet. Az Audi idén hozza az új S3-t és az új RS3-at, de érkezik a vadonatúj S5 és az RS5 vagy az SQ5 is. Akik a böhöm nagy terepjárókat kedvelik, azok is lassan indulhatnak a közeli márkakereskedésekbe, mert ott lehet majd megcsodálni az Audi Q7 faceliftet, de érkezik a ráncfelvarrott Q8 és az SQ8 is. 



Milyen újdonságokban szerepel majd az Audi adatív mátrix LED-fényszórója? 

Az Audi új zászlóshajót is kap, mégpedig az Audi Q9-et, amely klasszikus belsőégésű motorral és plug-in hibrid technológiával is kapható lesz majd. Nem lehet egészen pontosan tudni mikor láthatjuk az utakon, de valószínűleg érdemes lesz majd egy új nevet is megtanulnunk, mégpedig a Grandsphere-t. Az A8 utódjának 2025-ös piaci bevezetése jelenleg irreálisnak tűnik, de ki tudja. A korábban már bemutatott autócsoda az A8 elektromos utódja lesz. A luxuslimuzin akár 1150 LE-t is teljesíthet, és rengeteg fejlett technológiával is felszerelik majd. Ezzel kapcsolatban csak egy kérdésünk van. Miért gondolja a márka, hogy ez olyan különleges? Ezt már a Lucid Air rég tudja, ráadásul az autó a világ egyik legfejlettebb világítástechnikáját tudhatja magáénak. Nekünk van egy olyan érzésünk, mintha a nagy autómárkák nem igazán akarják tudomásul venni, hogy az elektromos autózás hatalmas lehetőséget kínál sok más gyártó számára is, és ezzel a lehetőséggel élnek is. Például a Rimac, a Lucid, a Lotus vagy a LUXEED. 


A Skysphere, az Urbansphere és az Activesphere modellek mind egy modellcsaládba tartoznak. Ebből a családból talán az egyik legizgalmasabb külsővel a Skysphere rendelkezik, amely futurisztikus elektromos roadstert bő egy éve mutatták be. Ez egy terepjáró, de egy gombnyomással terepkupévá alakítható. A koncepcióautót az Audi floridai tervező részlege készítette. Ez a modell is, mint a többi autó a moduláris PPE platformra épül, ami 800 voltos technológiát jelent nagyjából 600 kilométeres elektromos hatótávval. Az Activesphere 4,98 méter hosszú, 2,07 méter széles és 1,60 méter magas, miközben a tengelytávja 2,97 méter. Ez tágas belteret takar. De, ami kívülről nagyon látványos, az a 22 colos kerekek, a visszapillantók, amik kamerák és az ultra vékony fényszórók, amely LED-technológiát rejtenek. 


Hogyan növeli az Audi innovatív fényszóró technológiája a közlekedés biztonságát? 

Az Audi digitális Matrix LED fényszórójának fénye apró pixelekre oszlik, és nagy pontossággal vezérelhető. Ez a technológia megkönnyíti a biztonságos navigálást, és megmutatja a járművünk pontos helyzetét. A digitális mátrix LED-fényszórók megfelelő működése mögött a DMD technológia áll, amely az angol Digital Micromirror Device megnevezés rövidítése. A rendszer szíve egy kis chip, amely körülbelül egymillió mikrotükröt mozgat, amelyek élhossza mindössze néhány századmilliméter. Elektrosztatikus mezők segítségével mindegyik másodpercenként akár 5000-szer megdönthető. A jármű helyzetétől függően a LED lámpa vagy a lencséken keresztül világítja meg az utat, vagy elnyeli azt, hogy kitakarást hozzon létre. De ezzel még nem teljes a repertoár, amit ezek a fényszórók tudnak. Például az Audi e-tron digitális fényszórói animációkat tudnak generálni, amelyek induláskor vagy érkezéskor kivetítésként jelennek meg a falon vagy a padlón. Ezzel a produkcióval az autó előtti tér tudatosan megvilágított színpaddá válik. Továbbá a legújabb Audik lámpái olyan új funkciókat kínálnak, mint a sáv- és irányjelző fények kivetítése. Autópályákon ez az új technológia olyan fényszőnyeget hoz létre, amely erősen megvilágítja a saját sávunkat, és dinamikusan alkalmazkodik sávváltáshoz is. Ez növeli a figyelmünk, és ez hozzájárul a közlekedés biztonságához is. Ez a jelzőfény az opcionális éjjellátó asszisztenssel együtt is használható. Ha a rendszer gyalogost észlel, jelzi számunkra, ezzel csökkentve annak kockázatát, hogy az út közelében lévő gyalogosokat figyelmen kívül hagynánk.


bottom of page