top of page

Mire ügyeljünk kiegészítő fényszórók felszerelésekor?

A halogén fényszórók még ma is nagyon népszerűek, pedig az autógyártók már a 20. század eleje óta szerelik be ezt a lámpatípust modelljeikbe. A halogén izzók fényét az izzószál elektromos fűtése állítja elő. Ezt a folyamatot az évek során a maximális fénykibocsátás elérése érdekében erősebb izzószálakkal továbbfejlesztették. A fényszórókat reflektorokkal, lencsékkel is ellátták, hogy a fényt egyenletesen osszák el az úton, és minimálisra csökkentsék a szembejövő forgalom elvakítását.



Mikor érdemes kiegészítő fényszóró felhelyezésén gondolkodnunk?

A halogén fényszórókban H3,- HB3, H7,- és H9 izzók találhatók, amelyeknek csak egy izzószála van, a H4-es fényforrásoknak viszont kettő. Az egyik a tompított, a másik a távolsági. Az újabb technológiákra való átállás eléggé drága dolog, és csak akkor javasolt, ha a jármű kompatibilis a kívánt fényszórótípussal. Ezért sokan kiegészítő fényszórók felszerelésén gondolkodnak.

De mire ügyeljünk, ha ilyen lámpatesteket szeretnénk autónkra szerelni? Különböző gyártmányú, kialakítású, jóváhagyott berendezés közül választhatunk. Ügyeljünk arra is, hogy járművünkön csak olyan fajta, olyan színű, és módon elhelyezett kiegészítő fényszórót, vagy fényjelzőt szabad felszerelnünk, amilyent és amennyit a hatályos jogszabály megenged. Mutatjuk, hogy mire érdemes figyelnünk!

Milyen szabályok vonatkoznak a kiegészítő fényszórókra?

Nagyon népszerűek a köd- és távolsági fényszórók személygépkocsikra, terepjárókra és pick-upokra való felszerelése. Különösen azokon a járműveken nagyon hasznos, amelyekkel gyakran éjszaka kivilágítatlan utakon közlekedünk. A kiegészítő fényszórók megvilágítják az utakat és a terepet, és segítenek nekünk, hogy rossz látási viszonyok között is jó megvilágításban legyen részünk.

Ezeket a fényszórókat is az európai hatóságoknak kell engedélyezniük. Ez arra ad nekünk közlekedőknek garanciát, hogy ezek a lámpatestek a szükséges teszteket sikeresen kiállták. Ezt a fényszórón található E-jelölés mutatja. Amennyiben ilyen kiegészítő fényszórót szeretnénk terepjárónkra, pick-upunkra szerelni, akkor azt minden további nélkül megtehetjük. A nem jóváhagyott vagy nem működő fényszórókat minden esetben el kell távolítanunk. Amennyiben valamilyen okból az eltávolításuk nem lehetséges, akkor az érintett lámpákat műszakilag úgy kell alakítanunk, hogy sem új izzók behelyezésével, sem csatlakozó kábelekkel ne lehessen őket újra üzembe helyezni. Mire kell még ügyelnünk?

  • A személy- és kisteherautók kiegészítő fényszóróit párban is felszerelhetjük. De nem lehet több mint kettő, vagyis, ha hármat szeretnénk autónkra elhelyezni, az már szabálytalan. Ezeknek a fényszóróknak egyforma alakúaknak és azonos műszaki jellemzőkkel kell rendelkezniük. Azokat a lámatesteket kettőzhetjük meg, amelyek fénykéve tartománya a normál érték 60 százalékát teszik ki.

  • A kiegészítő fényszórók rögzítési magasságának csak felső határa van, ez nem haladhatja meg a 400 centimétert.

Xenonos és LED kiegészítő fényszórók esetén mire érdemes ügyelnünk?

A xenonos lámpák felszerelésekor a következő részletekre érdemes odafigyelni. Ezeknek a lámpatesteknek tartalmaznia kell az ECE R 98, vagy a DC, DR, DC/R jelölést. A fényszórónak automatikus fényszóró magasság szabályozással is rendelkeznie kell. LED-es világító egység esetén pedig az ECE R112 jelölést kell keresnünk, de a HC, HR, HC/R jelölés is megengedett. Ebben az esetben is szükséges a fényszóró magasságának állításának lehetősége.

Amennyiben az általunk felszerelni kívánt plusz fényszóró teljesítménye kisebb vagy egyenlő 25 W-al vagy 2000 lumennel, akkor azt minden további nélkül megtehetjük. Ha viszont ennél nagyobb teljesítményű kiegészítő fényszórót szeretnénk használni, akkor azt engedéllyel tehetjük meg. Ne feledjük, hogy a gépjárművek utólagos átalakítását kormányrendelet szabályozza. Bizonyos átalakításokat csak hatósági engedéllyel szabad elvégeznünk.

Milyen célra érdemes kiegészítő fényszórót alkalmazni?

Ne azért szereljünk fel plusz lámpatesteket, mert azzal jobban néz ki az autónk, hanem mert azzal bizonyos célt szeretnénk elérni. Válasszunk például ECE-engedéllyel ellátott nagy teljesítményű menetjelző lámpákat, amelyek kivételes teljesítménnyel és megbízhatósággal rendelkeznek. Esetleg a mindennapi közúti és terepen történő használatra szavazzunk bizalmat a kivételes fényteljesítménnyel rendelkező fényszóróknak, amelyek modern személyautókhoz, kishaszonjárművekhez vagy terepjárókhoz lettek gyártva. De választhatunk motorsporthoz fejlesztett, megalkuvást nem ismerő kiegészítő fényszórókat vagy nagy teljesítményű LED-es munkalámpákat is. Ezek a plusz lámpatestek a nagy fénykibocsátást egyesítik a funkcionalitással és a megbízhatósággal.


bottom of page