Amit a BMW kontúrvilágításáról tudni érdemes
top of page

Amit a BMW kontúrvilágításáról tudni érdemes

2021-ben az Art Basel művészeti kiállításon, ami Miamiban került megrendezésre, a BMW sportautó részlege az M GmbH egy különleges tanulmányautóról rántotta le a leplet. A BMW Concept XM-ről. A BMW sportos megjelenésének felelőse, az M divízió már nem csak a márka által gyártott autók felturbózásáért felel, hanem már saját modellel is megjelent. Az elmúlt 50 évben erre egyedül az M1-es sportautó bemutatásakor került sor, amely 1978-ban történt.



Mit takar pontosan az Iconic Glow kontúrvilágítás?

A bemutató óta már tudjuk, hogy a BMW XM különleges orr-rész kialakítással rendelkezik, mégpedig az Iconic Glow elnevezésű kontúrvilágításnak köszönhetően, ami magyarul ikonikus ragyogást jelent. Valóban ragyog az autó orrán a vese, ami már régóta a márka egyik védjegye. A gyártó a nappali menetfénnyel egészítette ki ezt a különleges alkatrészt, aminek köszönhetően az autó valósággal sugározza az exkluzivitást. Mindezt hangsúlyozza a fekete hűtőrács, amelyet a kontúrvilágítás fogja közre, olyan hatást keltve, mintha a magasfényű feketére fényezett hűtőrács lebegne, ráadásul mindez az autó szélességét is alátámasztja. Gondoljunk csak bele, milyen hatással van a többi közlekedőre, ha meglátja ezt a hatalmas, világító orr-résszel rendelkező autót a visszapillantótükrében. Talán csak egy G-Merci, Toyota Land Cruiser pilótát nem hoz zavarba a látvány.

Milyen műszaki adatokkal rendelkezik a BMW XM?

Azt érdemes előre bocsájtanunk, hogy az autó mérete hatalmas. 5110 mm hosszú, 2005 mm széles és 1755 mm magas. Az autó tengelytávja 3105 mm, a tömege pedig meghaladja a 2,7 tonnát. A márka az összes extrát, amit csak nyújtani tud, beletette az autóba, nemhiába 60-70 millió Forint egy ilyen járműnek az alapára. De nemcsak a mérete, hanem a teljesítménye is jelentős. 4,4 literes, 489 lóerős, biturbó V8-as motor került kiegészítésre egy 197 lóerős villanymotorral, így az XM összteljesítménye 653 lóerő. De, ami még ennél is lebilincselőbb, akik szeretik a tempós vezetést, azok értékelik is a 800 Nm nyomatékot. Ezzel a teljesítménnyel még egy sportautóval is fel tudjuk venni a versenyt, természetesen a német autópályákon, ahol sok esetben nincs sebességkorlátozás.

Milyen fényszórókkal rendelkezik a BMW XM?

A márka célja az volt ezzel a modellel, hogy előre vetítse az elkövetkező évek dizájn elképzelését, mivel ez az autó látványosan túlmutat a márka jelenlegi stílusán. Ebben az autóban inkább a sportos elegancián van a hangsúly, ezt támasztja alá az összesen 100 darab LED-el megvilágított tetőkárpit. Tehát LED-es megvilágítással nemcsak az autó orrán és a hátsó részén találkozunk, hanem a belsőjében is. A Chris Lee nevéhez fűződő utastér, amelyben szintén nagyon minőségi anyagokat találunk, kellően extravagáns belső teret eredményezett. De a tető A-oszlopok feletti széleibe is vékonyan megrajzolt LED-technológiás keresőfényeket integrált a márka. A BMW számára fontos volt, hogy ezt az exkluzív modellt alapjaiban különböztesse meg a BMW kínálatának többi tagjától. De ez az egész autóról sugárzik, hogy még nagyobb, még erősebb, még izmosabb, mint például egy "hagyományos" X5-ös BMW. A tervezők az autó orrán elhelyezkedő első fényszórókat két különálló modulra osztották. A keskenyre húzott felső részben a vékonyan megrajzolt nappali menetfény kapott helyet. Alatta pedig a tompított, illetve a távolsági fény. Természetesen mindkét egység LED-es megvilágítással rendelkezik. Ezt egészíti ki az alapmodellen aranyszínű keretet és LED-es kontúrvilágítást tartalmazó megjelenés. De ma már az XM nincs egyedül, hiszen a márka legújabb zászlóshajója az i7-es modell is megkapta ezt a különleges megvilágítást.

A járművekre vonatkozó szabályozás engedi az ilyen típusú fény használatát?

Nappali menetjelző lámpára a következő szabály érvényes. Olyan menetirányban előre néző lámpát jelent, amelynek rendeltetése során a járművet a nappali vezetés közben jobban láthatóvá teszi. Ezt a kitételt az Iconic Glow kontúrvilágítás teljes mértékben megvalósítja. De az elhelyezkedése is teljesen szabályos, mert az átvilágított felület alsó széle az úttest szintjéhez 250 mm-nél közelebb és attól 1500 mm-nél távolabb nem lehet, valamint az átvilágított felület külső széle a gépkocsi legszélső pontjától 400 mm-nél távolabb, a különböző oldalon lévő lámpák átvilágított felületének belső szélei egymáshoz 600 mm-nél közelebb nem lehetnek. Mivel az autó hatalmas karosszériával rendelkezik, ezért ez is teljesen szabályszerű.

A kontúrvilágítás mellé még egy kis érdekesség

Akik nagy autó rajongók és ismerik az autózás múltját, azoknak biztosan ismerős az XM megnevezés. Igen, a Citroën gyártott még a 90-es években ilyen rövidítéssel egy futurisztikus megjelenéssel rendelkező modellt. Ezért a németek kénytelenek voltak engedélyt kérni arra, hogy használhassák az XM jelölést. Természetesen a Citroën megadta az engedélyt. Valószínű az is szerepet játszott ebben, hogy ebből a modellből úgynevezett utcai változat nem fog készülni. Ez a tény a leendő XM tulajdonost egy rendkívül exkluzív klub tagjává teszi.


bottom of page