A világ egyik legfejlettebb fényszóró technológiája
top of page

A világ egyik legfejlettebb fényszóró technológiája

Mely márkáról is lehet szó? Nem, nem a Mercedes-Benzről, vagy esetleg az Audiról szól cikkünk, hanem a Lucid Motorsról. Aki még nem hallott erről az autógyártótól, annak érdemes megjegyezni ezt a márkanevet, mert hamarosan sokat fogunk róla hallani. A Lucid Motors innovatív, felsőkategóriás elektromos járműveivel új mércét állít fel az elektromos autók építésében, a teljesítmény, a hatékonyság, a biztonság és a fényszóró technológia területén. A márka jelenleg kettő modellel rendelkezik, egy limuzinnal, amely az Air névre hallgat és egy SUV-val, amelynek neve Gravity.  



A jövő technológiája

A Lucid Motors modelljeinek fejlett technológiája minden igényt kielégít. Az utastér minőségi anyagokból készült, a központi infotainment egység könnyen áttekinthető és zökkenőmentesen szolgáltatja a szükséges információkat, ráadásul egyszerűen testre szabható. Mindkét autót úgy tervezték, hogy használata teljesen természetesnek tűnjön. Sajnos, ha közlekedésről van szó, akkor beszélnünk kell a balesetekről is. Ütközés esetén a Lucid Motors modelljei tökéletes biztonságot nyújtanak. Ne feledjük, minél jobb a karosszéria minősége, annál nagyobb a védelem. Ezért mindkét modell váza rendkívül stabil alumíniumból készült, amely nagy szerkezeti merevséget kínál, ráadásul ezzel az autók tömege 30-40 százalékkal csökkent. Az Audi A8, a Tesla modellek, a Jaguár XFL karosszériája készül alumíniumból. Ebbe az illusztris társaságba kerülni, nagy megtiszteltetés. De nem csak biztonságos, hanem gyorsak is ezek a különleges modellek. Például a Lucid Air egy töltéssel akár 883 kilométeres hatótávolságot is elér. Ez kellő rugalmasságot biztosít ahhoz, hogy gyorsan elérjük úticélunkat. Alacsony töltöttségi szint esetén a töltőállomáson eltöltött 15 perc után ismét akár 400 kilométert is megtehetünk. Választhatunk egy- vagy két elektromotorral szerelt változatot is, és így akár 828 kW (1126 LE) maximális motorteljesítmény is a rendelkezésünkre állhat, amelynek köszönhetően körülbelül 2,7 másodperc alatt gyorsulhatunk fel 0-ról 100 km/h-ra. 


Hogyan támogatja az autó fényszórója a Lucid Air légellenállási együtthatóját?

A Lucid modellek nemcsak lélegzetelállítóan gyönyörűek, hanem például az Air modell a világ egyik legaerodinamikusabb járműve is. Hasonló értékkel csak a Mercedes-Benz EQS rendelkezik, amelynek légellenállási együtthatója 0,2 cW. A Lucid Air viszont 0,197-es értékkel bír. Természetesen ez köszönhető annak is, hogy a tervezőket nem akadályozta a fényszórók kialakítása, hiszen ezek az ultramodern lámpák gyönyörűen beleolvadnak az autó formatervébe. Ezeket az áramvonalas idomokat a repülőgépek elegáns formája ihlette. Az autó minden részletében letisztult vonalakkal rendelkezik. A márka tervezői minden részletet gondosan megterveztek, még az autonóm vezetéshez szükséges érzékelőket is nagyon alaposan elrejtették, hogy az autó megjelenését semmi se zavarja. 


A világ egyik legfejlettebb világítástechnikája

A Lucid Motors modelljeinek formatervezett megjelenése a fényszórókban is megmutatkozik.  Mindkét modell fényszórói egy valóban forradalmi mikrolencse-rendszert kaptak, amely szó szerint több ezer fénycsatornából áll. Ennek az intelligens fényszóró technológiának a Micro Lens Array nevet adta a márka. Ráadásul ezt a fényszóró technológiát nem egy külső beszállító készítette, hanem a saját tervezői csapat fejlesztette ki. Ez a modern technológia a valaha volt legfényesebb, legpontosabb és legfejlettebb világítási rendszert biztosítja. A rendszeren belül lehetőség van arra is, hogy ezeket az úgynevezett fénycsatornákat digitálisan kapcsoljuk különböző irányokba, ezzel forradalmasítva a láthatóságot és növelve a biztonságot. De nemcsak elől, hanem hátul is megmutatkozik az alapos tervezés. Hiszen hátul az ívelt Speedform hátsólámpák szintén a megfelelő láthatóságról gondoskodnak. A fejlesztők beépítettek az autókba egy DreamDrive nevű vezetés segítő rendszert, amely a másodperc töredéke alatt hoz döntéseket a multimodális információfolyamok alapján. Ez az oka annak, hogy a Micro Lens Array fényszórók gyorsan reagálnak, és segítenek azonosítani az úton vagy az út szélén található lehetséges problémákat. 


A modern fényszóró technológia és a fejlett vezetőtámogató rendszer harmóniája

A Lucid Motors modelljei fejlett vezetőtámogató rendszerrel rendelkeznek, amely az ADAS rövidítésre hallgat. Ez az érzékelők legátfogóbb kombinációját ötvözi a legmodernebb vezető-figyelő rendszerrel, amelynek rövidítése: DMS. Ez az első olyan rendszer, amely 32 érzékelőt, vizuális lefedettséget, radart és ultrahangot, valamint a világ első nagy felbontású LIDAR-ját kombinálja. 


bottom of page