top of page

A Mustang fényszóróit EU-konformossá tettük

Ügyfelünk azzal kereste meg a ReflektorKlinika szakműhelyét, hogy vásárolt egy ötödik generációs Mustangot, amelyet szeretne az EU területén használni. Sajnos az amerikai modellek fényszórói nem alkalmasak arra, hogy Európa útjait róják. Ez abból adódik, hogy más szabályozás érvényes a két kontinensen. Mára ez sok esetben már csak az index használatában merül ki.  De ez nem mindig volt így. Például sokáig nem engedélyezte az amerikai hatóság, hogy a lámpatesteket a gyártók fix takaróbúrával lássák el. Ezért az európai vállalatok különböző fényszórókat raktak azokba a modellekbe, amelyeket az amerikai kontinensre szállítottak. Ezért amennyiben olyan autót vásárlunk, amelyet az Egyesült Államokban helyeztek először forgalomba, akkor szakszerűen át kell alakítani a fényszóróikat. 



Milyen fényszórókkal rendelkezik a legújabb Mustang? 

A Mustang tervezését a hatvanas évek elején kezdte a márka és már a kezdetektől fogva kerek halogén fényszórókban gondolkodtak. Nem is tehettek mást, hiszen ki volt nekik adva, hogy az autó nem lehet drágább, mint 2.500 dollár. Ha már Mustang akkor érdemes beszélnünk pár szót a legújabb változatról is, amely az év elején érkezett Európába. Mivel az ötödik széria megtervezésekor a Ford visszatért a z első változat arányaihoz, így a mostani Mustang is ugyanezekkel az arányokkal rendelkezik, csak modern köntösbe öltöztették. Megmaradt a hosszú motorháztető és a határozott vonalvezetés, míg a hátsó rész ügyesen utal az eredeti modellre. De ezt a változatot a márka már felszerelte a legújabb fényszóró technológiával. Sötétben a Mustang logó a külső tükrökből a földre vetül. Csak hogy mikor megközelítjük az autót, tudatosuljon bennünk, hogy az amerikai autógyártás egyik legnagyobb ikonját fogjuk vezetni. A legújabb Mustang LED-es fényszórókat kapott, amelyek egy hosszú, de vékony téglalap alakú formában kaptak helyet. Felül a három csíkból álló nappali menetfény helyezkedik el, alul pedig a tompított, illetve a refi található. Egy ilyen dögös sportautó láttán nem mehetünk el a lóerők mellett sem. Az 5 literes V8-as ugyanis Európában 446 lóerővel rendelkezik. Ezzel 5,3 másodperc alatt gyorsulunk fel százra, ha a manuális váltót választjuk, kérhetünk hozzá tíz fokozatú automata váltót is, de azt sokan szentségtörésnek tartják.  



Az autó megvásárlásakor ügyeljünk a fényszórók állapotára! 

De valljuk meg őszintén, aki ilyen autót vásárol magának, az többnyire nem a fényszórókkal foglalkozik, hanem azzal, hogy mennyi lóerő is van a hosszú motorháztető alatt. Ha így teszünk akkor hatalmas hibát követünk el. Hiszen egy ilyen mai modern LED-es fényszóró ára, akár az 1-1,5 millió Forintot is elérheti. Amennyiben nem figyelünk arra, hogy a lámpatest tökéletes állapotban legyen, akkor a végén vagy felkeressük a ReflektorKlinika szakműhelyét, ahol gyorsan és szakszerűen megjavítják a Mustang fényszóróit, vagy súlyos összegeket kell kifizetünk azért, hogy újra vezethessük kedvencünket. Mert tökéletes állapotban lévő lámpák nélkül felelőtlenség a vezetés 





Honnan kapta a nevét ez az ikonikus jármű? 

Sokunk azt gondolja, hogy a Mustang a nevét a sebesen vágtázó vadlovakról kapta. Ezzel pedig a szabadság, a száguldás szimbóluma lett. Pedig ez nem így van. A Ford a második világháborúban szolgáló, P-51 Mustang vadászgépről kapta a nevét. De aztán az autón a repülőgépet nem tudták megjeleníteni, ezért a megnevezésnek kerestek egy másik szimbólumot, és így akadtak a musztángokra, vagyis a vadlovakra.   





Miért szükséges az EU szabványok szerinti fényszóró átalakítás?

Európában az Egyesült Nemzetek Szervezete Európai Gazdasági Bizottsága (United Nations Economic Commission for Europe) által kidolgozott ECE előírásai és az ezeken alapuló nemzeti szabályozások tartalmazzák a gépjárművek világító- és fényjelző berendezéseire vonatkozó kötelező előírásokat. Ez szabályozza a közúti járművek egységes műszaki előírásait, a járművekbe beépíthető alkatrészeket és a járművekben használt tartozékokat. Ezek szerint a tompított fényszóró cseréje európai rendszerűre akkor szükséges, ha a tompított fényszóró szimmetrikus fénnyel világít és nincs ECE-R 112 tanúsítványa. Amennyiben gázkisüléses rendszerű fényszóróról van szó, akkor az ECE-R 98 iránymutatást kell figyelembe venni. Természetesen minden országnak megvannak a saját törvényei, amelyek szabályozzák az autóalkatrészek beépíthetőségét, használatát. A magyar szabályozás, az Európai Unió előírásain és egyezményein alapul, és ezzel kevés eltérést mutat. A hazai utakon közlekedő autóknak a 6/1990 KöHÉM rendeletnek kell megfelelniük. A ReflektorKlinika szakemberei Európán kívüli személygépkocsik, teherautók és motorkerékpárok fényszóróinak átalakítását ezen feltételeknek való megfelelés alapján végzik.


Milyen módosításokat végeztünk el az ötödik generációs Mustang fényszóróin?

A Mustangban három ezüst színű műanyagból készült idom fogja közre az indexet. Ezeket az helyzetjelzőket cseréltük ki és tettünk a helyére narancssárga színben pompázó változatokat. A fényszóró belső felén helyezkedik el a lámpatest, amelybe projektort helyeztünk. Ennek érdekében szakszerűen és sérülésmentesen szétszereltük a fényszórót, majd beraktuk a projektort a helyére. Minden esetben új eredeti gyári alkatrészeket használunk. Ezután újra lezártuk a lámpatestet, és végül elvégeztük a tömítéstesztet. Az átalakítás tökéletes volt, az autó tulajdonosa azóta is boldogan közlekedik vele Európa útjain.


bottom of page