top of page

A futurisztikus Hyundai Staria fényszórói

A Hyundai a Staria 2021-es megjelenésével szerette volna felrázni a 7-9 személyes kisbuszok és kisteherautók piacát. Az, hogy valóban sikerült-e neki, nehéz megmondani, de mi inkább az autó fényszóróit vizsgáltuk. Az biztos, hogy ez a kisbusz jóval több helyet kínál, mint egy VW Multivan, vagy egy Ford Transit esetleg egy Mercedes V-osztály. Az is tény, hogy a Hyundai a magas felszereltségével is kitűnik a versenytársak közül, viszont ár/érték arányával rögtön a sor végére kerül. Azt is érdemes megemlíteni, hogy az autó hivatalos Hyundai márkakereskedésben nem kapható, csak külföldön tudjuk megvásárolni. Jelenleg minimum 57.550 Eurót kell letennünk az asztalra, ha ilyen autóra vágyunk. 


Nézzük is meg ezt a futurisztikus Hyundai kisbuszt közelebbről. Azt már megszokhattuk, hogy az elmúlt időszakban a márka egészen különleges külsővel rendelkező modelleket dob a piacra. Elég, ha csak a Ioniq 6-os modellre gondolunk. Ez a furgon a 80-as, 90-es évek egyterűit juttatja az eszünkbe. Ha megnézzük, akkor egy 2000-es évekbeli Chrysler Grand Voyager bújik meg ebben a karosszériában, csak modern köntösbe van bújtatva. Pont ez az innovatív megközelítés az, ami ezt a kisbuszt olyan különlegessé teszi. Az áramvonalas orrkialakítás, a hatalmas oldalsó üvegezés és a kényelmes belső tér. Ennek köszönhetően a Staria rendkívül futurisztikusnak néz ki, és bámulatos külsővel és belsővel rendelkezik. Annyira megosztó lett ez a külső és belső kialakítás, hogy valaki vagy rajong érte, vagy van, akinek ez nem jön be. A motorválaszték a 2,2 literes dízel 177 lóerős motorból áll, amely nyolcfokozatú automata váltóval érhető el. Opcionálisan összkerékhajtással is rendelhető: 2050 Euróért. Mindkettő jó választás, az automata sebességváltó könnyedén gyorsítja a Stariát az akár 2,5 tonnás tömege ellenére is.




Milyen fényszórók világítják meg a Staria előtt az utat? 

Az tény, hogy ebben az autóban megmutatkozik, hogy a Hyundai jobban szem előtt tartotta a megjelenés fontosságát, mint a különleges technológia alkalmazását. Míg sok versenytárs egyedi megvilágítással, villanymotorokkal teszi futurisztikussá furgonját, a Hyundai az elegáns megjelenésre helyezte a hangsúlyt, és ennek a fényszórókat is maximálisan alárendelte. Az autó elején, ahol normál esetben a fényszórókat szokták a gyártók elhelyezni egy vékony csíkot találunk. Egy LED-es nappali menetfény csík fut végig az autó elején. Ezzel a megoldással a Staria úgy néz ki, mintha egy sci-fi filmből lépett volna elő. Alatta egy túlméretezett hűtőrács található, melynek szélén találhatók a kocka alakban megformázott LED-es fényszórók. Amennyiben csak a menetfény van bekapcsolva, akkor ezek a LED-es lámpák nem is látszanak, mert teljesen beleolvadnak a hűtőrács megjelenésébe, ez még inkább alátámasztja azt a futurisztikus külsőt. Annak érdekében, hogy biztonságosan tudjuk vezetni ezt a méretes kisbuszt, a márka beépítette az autóba a Hyundai Smart Sense

vezetéstámogató rendszerét is. 


Milyen hátsó lámpákkal rendelkezik a Hyundai Staria? 

A keskeny hátsó lámpák a csomagtérajtó mentén nagyon hosszan emelkednek a magasba. Természetesen ezek a lámpatestek is LED-es diódákkal rendelkeznek, amely szintén kiemeli a futurisztikus megjelenést. A függőlegesen elrendezett LED-es hátsó lámpák homogén egységet alkotnak a vízszintesen elhelyezett féklámpával és a hatalmas üvegfelülettel. Akárki akármit is mond, a hátsó lámpák, akkor amikor nem világítanak, teljesen unalmasak. Olyanok mintha a 90-es évek közepéről megmaradt raktárkészletből rakták volna fel őket. De, amikor a LED-diódák világítanak, akkor már megmutatják valódi énjüket. Na, de ezért nem szabad egyfolytában a féket nyomni. 


A LED-es fényszóró már szinte kötelező ebben a kategóriában

Ami a kisbuszokat illeti, kevés változás történt az elmúlt évtizedekben. Mindennek a mércéje továbbra is a Volkswagen Multivan vagy Transporter. Biztosan sokunk emlékszik még az első vagy a második szériára. Hatalmas kör alakú halogén fényszórói nagyon egyedi külsőt kölcsönöztek az autónak. Később érkezett a Mercedes Vito aztán a V-osztály, amely a minőségével hamar a kisbusz kategória egyik legkeresettebb modellje lett. Mivel ez a szegmens a mai napig nagyon népszerű, számos márka dobta piacra saját kisbusz változatát. Például a Citroen a SpaceTourer-t vagy az Opel a Zafira Life-ot. De valljuk meg őszintén ezek a modellek csak a kisteherautó változatukkal tudtak nagyobb szeletet kihasítani a piacból. Futurizmusról ezekben az esetekben nem igazán tudunk beszélni.   


Na, de mi arra voltunk kíváncsiak, hogy az, hogy a Hyundai Staria LED-es fényszórókat kapott, az esetleg növeli az esélyét annak, hogy egy cég vagy magánszemély ezt a járművet választja. Nézzük is a részleteket. A szegmens egyik legnépszerűbb tagja a Volkswagen Multivan Life, amely a márkánál az egyik legalacsonyabb felszereltség szint, szintén alapfelszereltségként kezeli a LED-es fényszórókat. A Mercedes V-osztályon is Multibeam LED fényszórókat találunk. A Ford Transit személyszállításra alkalmas változata is LED-es fényszórókkal büszkélkedik. Ezért azt kell mondanunk, hogy a Hyundai ezzel nem húzott váratlant, maximum a fényszóró kialakítása az, ami különleges. Hiszen a többi márka modelljeinek fényszórói hagyományos megjelenéssel rendelkeznek, szinte kivétel nélkül a fényszóróban kapott helyet minden, még a menetfény is. 


bottom of page