top of page

A BMW Concept Skytop ultravékony fényszórói

Szinte minden évben a comói-tó partján gyűlnek össze a tehetős autórajongók, és bemutatják legszebb és leglátványosabb autóikat. Ezek a rendezvények hatalmas lehetőséget kínálnak az autógyártók számára, akik ezen a rendezvényen prezentálhatják legújabb vagy legelegánsabb modelljüket. Ennek a különleges eseménynek a Concorso d'Eleganza Villa d'Este-nek a Grand Hotel Villa d'Este ad helyet. Idén május 24.-én és 25.-én gyűltek össze az autórajongók, hogy megcsodáljanak számos autót és kiválasszák közülük a legszebbet. Mivel a comói-tó lélegzetelállító hátterében teljesen más a légkör, mint egy autókiállításon. Például ezen a rendezvényen átadják a „Trofeo Il Canto del Motore” díjat, amelyet a zsűri a legjobb motorhangért ítél oda. Aki imádja az autókat az tudja milyen gyönyörű is ez. De még a művészet szerelmeseinek is van mire számítaniuk, hiszen bemutatnak olyan járműveket, amelyeket különleges festéssel fényezéssel láttak el. Ezért a BMW úgy gondolta, hogy ez remek lehetőség arra, hogy az egyik koncepció autójukat bemutassák. Már korábban is jeleztük, hogy koncepció autókkal nem foglalkozunk, de ebben a BMW-ben egy olyan fényszóró található, amelyet kifejezetten ennek az autónak terveztek. Ebből kifolyólag várható, hogy ha nem is ebben az autóban, de egy másik BMW-ben fel fog tűnni. Különlegessége ennek a fényszórónak, hogy nagyon vékony, de nemcsak az első fényszórók, hanem a hátsó lámpák is extrém karcsúak.A ReflektorKlinika szakműhelye a Bentleytől kezdve a Ferrariig, minden márka fényszóróját javította már

A BMW nem most először mutat be autót ezen a rendezvényen, hanem 1999 óta főszponzorként vesz részt az eseményen. 2023-ban például a BMW 3.0 CSL volt az, amit elhoztak ide. 2016-ban pedig a BMW Mille Miglia koncepció tanulmányt mutatták be, amely megidézte számunkra a 30-as éveket. A Grand Hotel Villa d'Este-ben 1929 óta rendeznek autós szépségversenyeket, bemutatókat. A tökéletes állapotú és megjelenésű, értékes oldtimerek szépségversenyeken versenyeznek a díjakért. Idén egy Alfa Romeo 8C 2300 hódította el a fődíjat. Ez az 1930-as években készült gyönyörű Alfa kettő kerek halogén fényszóróval rendelkezett, amely még eredeti állapotban világítja meg az utakat. Az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy ezek az autók nem futnak sokat, inkább garázsokban tárolják őket gazdag tulajdonosuk. Így az izzó által generált hő nem teszi mattá a reflektor foncsorozását. De ha mégis, akkor sokan a ReflektorKlinika szakműhelyéhez fordulnak, akik már szinte minden márka fényszórójának foncsorozását helyreállították. 


Milyen fényszórókat kapott a BMW Concept Skytop? 

A Concorso d’Eleganza Villa d’Este-t autós szépségverseny az autók szerelmeseinek mekkája, hiszen itt nem csak új modelleket látunk, de nem is csak kizárólag oldtimerekkel találkozhatunk, hanem az ikonikus autóipar múltjával, jelenével és a jövőjével szembesülünk. Ezen a különleges helyszínen mutatta be idén a BMW a Concept Skytop elnevezésű koncepció autóját. Ez az időtlenül elegáns kétüléses autó, amely már-már műalkotás, álló helyzetben is dinamikát áraszt. Köszönhető ez az alaposan kidolgozott részleteknek. BMW Concept Skytop elejét egyrészt a markáns motorház, másrészt a cápaorr határozza meg. Az autó elején ott található a BMW egyik meghatározó stílusjegye: a dupla vese. Természetesen ahogy azt már a BMW XM-en és az új hetes bömösön is megtapasztalhattunk, a vesék körvonalát egy vékony LED-fénycsík világítja meg. De természetesen az olyan műszaki újítások, mint talán a világ jelenlegi legvékonyabb keskeny fényszórói is nagyban hozzájárulnak az elegáns ámde, sportos megjelenéshez. A Skytop fényszórói rendkívül összetett, speciálisan kifejlesztett LED-egységekből állnak, amelyeket mart alumínium tartókra helyeztek. A BMW mérnökei egy olyan fényszórót hoztak létre, amely lehetővé teszi az összes világítási funkció integrálását egy ilyen keskeny lámpatestbe. A vékony hátsó lámpák teszik teljessé a jármű elegáns megjelenését. Az, hogy ennek a BMW-nek a fényszórója megkapta-e a legmodernebb technológiai fejlesztést, mégpedig a lézerfényt, arról a gyártó nem közölt részleteket.


Milyen fényszórókkal rendelkezett a Skytop elődje, a Z8?

A BMW Concept Skytop az időtlen autók modern értelmezése. A Skytop a Z8-ast idézi. Ezt a modellt a márka 1998 és 2003 között gyártotta. De ha megnézzük a két modellt, akkor nem sokban hasonlítanak egymásra. Viszont mindkét modell követi a klasszikus kabrió, roadster építés alapjait. Mindkét sportautó letisztult formavilággal rendelkezik, sehol se egy felesleges vonal, vagy kanyarulat. A modellt a Chris Bangle által 1993 és 1995 között vezetett tervezőcsapat tervezte, a külső Henrik Fisker, a belső pedig Scott Lempert munkája. Ennél a modellnél a márka a dupla fényszórókat egy plexiből készült búra alá rejtette. A cél a jobb aerodinamikai együttható elérése volt. Ráadásul a hűtőrácsba is tettek kettő fényszórót, méghozzá jó közel egymáshoz. Ez különleges megjelenést kölcsönzött ennek a kabriónak. Na de térjünk vissza a Skytophoz. Ennek a koncepció autónak a belsejében a klasszikus színek és az exkluzív anyagok rendkívül összetett részletekkel és aprólékos kivitelezéssel ötvözve már-már egy műalkotást alkotnak. 


Comments


bottom of page