Le lehet cserélni járművünkben a halogén izzókat LED-ekre?
top of page

Le lehet cserélni járművünkben a halogén izzókat LED-ekre?

Sokan szeretik egyedivé alakítani kedvenc járművüket. Van például, aki nagyobb, szebb könnyűfém felnit, hangosabb kipufogót, több hangszórót szerel autójába, de vannak, akik az autó teljes átalakításában gondolkodnak. Természetesen nem feledkezhetünk meg azokról sem, akik a biztonságosabb közlekedésben gondolkodnak. A LED-izzók jobb láthatóságot biztosítanak.



A fényszórók esetében az elmúlt években a LED-es világítás az egyik legmodernebb technológiának számít. Az Audi használt először luxusautóiban LED-es fényszórókat. Ezek a hatékony és egyben gazdaságos fényforrások váltották fel a korábban olyan népszerű xenonlámpákat. Napjainkban az autómárkák már nemcsak a felsőkategóriában, hanem a középkategóriában is egyre gyakrabban szerelnek be LED-lámpákat. De ha nem is találjuk meg alapfelszereltségként, az extrák között biztosan kiválaszthatjuk ezeket az innovatív technológiát alkalmazó fényszórókat.


A LED-fényszórók előnyei

A LED-es lámpák kiváló fény minőséget biztosítanak, és lényegesen alacsonyabb fogyasztásúak, mint a klasszikus társaiké. Ez annak köszönhető, hogy ezek a modern fényszórók sokkal hatékonyabbak az energiafogyasztás tekintetében, mint a halogén lámpák. A LED fényszóró izzója 2500 órán keresztül világít, a H7 lámpáé pedig körülbelül 550 óráig bírja. De nem feledkezhetünk meg a kibocsátott fény hatékonyságáról sem, amely pedig sokkal magasabb. Egy LED-es fényszóró körülbelül egyötöd watt teljesítménnyel annyi fényt tud kibocsátani, mint egy halogénlámpa. A LED-fényszóró fénye egyértelműen fehérebb, és jobban megvilágítja az utat, mint a halogén lámpa. Ily módon az út szélén lévő tárgyakat, állatokat vagy embereket hamarabb fel tudjuk ismerni.


Miért érdemes lecserélni a halogén izzókat LED-ekre?

Ebben a kérdéskörben talán az egyik legfontosabb információ, hogy le lehet egyáltalán cserélni? A válasz pedig: Igen. Járművünkben a halogén izzókat le lehet cserélni LED-es izzókra. De mielőtt elrohanunk egy szakáruházba, gondoljuk végig, hogy a LED-lámpák fényereje és színhőmérséklete más, mint a hagyományos halogén izzóké. Ezért ügyeljünk arra, hogy a LED-izzók tökéletesen illeszkedjenek az adott járműmodellhez és annak követelményeihez. Az új LED-es izzók fogják majd helyettesíteni a klasszikus H7 halogén izzókat. A csere azonban nem olyan egyszerű, mint egy halogén izzó cseréje. Mivel a LED-es izzók jóval nagyobb hőt és fényt bocsátanak ki, ügyelnünk kell arra, hogy a kiszemelt izzó illeszkedjen a fényszórónkba. A LED-izzók csomagolásán többnyire egy meglehetősen pontos csereteljesítményt találunk. Az ilyen típusú izzók gyakran különböznek egymástól a wattra jutó fénymennyiség tekintetében is. A teljesítmény ezért ebben az esetben nem mindig a legjobb referenciaérték. Ezért inkább a lumenben megadott értékre ügyeljünk. A lumen megmutatja az izzó által kibocsátott teljes fénymennyiséget.


Fényszórónkban milyen foglalat található?

A foglalat a fényszóró azon része, amelybe az izzót be kell helyeznünk. Egyes izzók csavarmenettel rendelkeznek, ebben az esetben elforgatva rögzíthetjük az izzókat. Ezek az úgynevezett becsavarozható foglalatok, ezeknek a nemzetközi jele: E27. Más izzókon két úgynevezett csap található, például a GU10 jelzésű izzókon, amit negyed fordulattal rögzíthetünk a tartóba. Mit is jelent a GU10? A G betű az angol globular szóból ered, az U betű pedig az izzó formáját jelzi. a 10-es szám pedig a csatlakozási csapok egymás közötti távolságát jelzi, ami ebben az esetben 10 mm. Ne feledd, az E27 és a GU10 napjainkban a leggyakrabban használt foglalatok. Amennyiben halogén fényszórónkban más típusú foglalat található, és nem vagyunk biztosak benne, hogy melyik LED izzó illik bele, kérjük szakember segítségét.


Miért jó döntés a CAN-bus LED-izzók beszerzése?

A LED technológiának köszönhetően az ilyen tulajdonságú izzók sokkal kevesebb áramot fogyasztanak, mint a hagyományos izzók, ezzel kapcsolatban azonban felmerülhetnek bizonyos problémák. Amennyiben a modern járművünk központi számítógépe azt érzékeli, hogy az izzó szinte alig fogyaszt áramot, akkor az is előfordulhat, hogy ő ezt kiégett izzóként értékeli. Ebben az esetben a legjobb megoldás a CAN-bus izzók vásárlása. Az ilyen típusú izzók fogyasztása nagyobb, így autónk központi egysége nem gondolja, hogy az izzó kiégett, és hibátlanul fog működni. Ne feledjük, a CAN-bus LED izzók valamivel drágábbak, mint a hagyományos LED izzók. De gondoskodnak róla, hogy fényszóróink tökéletesen működjenek, és nekünk ne legyen álmatlan éjszakánk azzal kapcsolatban, hogy a csereizzó nem hozta a várt eredményt.


bottom of page