top of page

Az intelligens fényszórók jelene és jövője


Az elmúlt 20 évben az autók fényszórói hatalmas fejlődésen mentek keresztül. Ahova korábban halogén lámpákat építettek be, oda ma xenon égőket vagy LED-diódákat, szervomotorokat és mikrochipeket szerelnek. A halogén izzót saját magunk is könnyedén cserélhetjük, de a mai modern adaptív fénytechnológiával ellátott LED-es fényszórók olyan bonyolultak és egyben költségesek, hogy sérülés esetén sokszor csak a csere jöhet szóba.Érzékelők az intelligens fényszóróban

A modern fényszórók technikailag lenyűgöző autóalkatrészek. A modern, adaptív fényszórók egyik fontos alapfunkciója, hogy a teljes fényerő ellenére a szembejövő forgalmat nem vakítja. Ezek az okos fényszórók a járműbe szerelt elülső kamerák, navigációk használatára támaszkodnak. Ezért többnyire már a teljes érzékelőrendszer és a távolsági fény vezérlése közvetlenül a fényszóróban található. Ezért bátran kijelenthetjük, hogy ezek a fényszórók már teljes világítási rendszereket foglalnak magukba.


Ma az okos fényszórók legfontosabb alkotóelemei a LED-diódák

Az intelligens fényszórók az időjárási viszonyoktól, a forgalmi helyzettől, a menetsebességtől függetlenül minden esetben az út optimális megvilágítását biztosítják. De nem csak a tökéletes látótávolságot garantálják számunkra ezek a modern fényszórók, hanem járműveink trendi megjelenését is. Például az új Range Rover is modern LED-es fényszórókat használ, amelyek lehetővé teszik az út dinamikus megvilágítását. Ezt az innovatív, 1,2 millió pixeles LED-modulok teszik lehetővé, amelyek fényét apró, elektronikusan vezérelt tükrök irányítják. A vékony fényszórók fokozatmentes és vakításmentes nappali- és távolsági fényt biztosítanak, amelyeket az elülső kamerák vezérelnek. Az okos fényszórók az innovatív technológiának köszönhetően a közlekedésbiztonságát hivatottak növelni.


A modern világítástechnológia minden esetben a széles fénykéve kialakításával biztosítja az út széles megvilágítását. A hatékony távolsági fényt, például az infravörös diódák állítják elő. Az útközbeni gyalogosokat pedig az éjjellátó kamerák segítségével ismeri fel a rendszer.


Hogyan támogatják az okos fényszórók a közlekedésbiztonságot?

Napjainkban egyre többen rendelik meg új személyautójukhoz a dinamikus kanyarfényt. A dinamikus kanyarkövető fényszóró használata 2003 óta engedélyezett, kizárólag tompított fényű fényszóró használatakor lép működésbe. Az ilyen modern fényszórókat elektromotor működteti, amely lehetővé teszi a teljes fényszóró vízszintes irányú mozgatását. Természetesen az elfordulás szöge elektronikusan vezérelt, és a kormányelfordulás szögétől, valamint a jármű sebességétől függ. Mitől olyan innovatív ez a technológia? A kanyarokban jelentősen javítja a látási viszonyokat. Az alacsony sebességgel való kanyarodás és az irányjelző használata aktiválja az úgynevezett kanyarvilágítást. 30 km/h sebesség alatt szélesebb fénykévemintázatot hoz létre, ezáltal javítja a járdaszegélyek láthatóságát és csökkenti a fénykéve legfényesebb pontjának az úgynevezett hot spotnak a vakító hatását. De a legújabb fejlesztésű fényszórók már folyamatos kapcsolatban vannak a navigációs rendszerrel és még azelőtt bevilágítanak a kanyarokba, hogy a kormányt megmozdítanánk.


Napjainkban mely okos fényszórók rejtik a legújabb technológiát?

Az elmúlt hetek világújdonsága a közelmúltban debütált BMW luxusszedán, az új 7-es modell. Ezzel a márka szintén egy teljesen új technológiai újdonsággal rukkolt elő. A nappali menetfény és a helyzetjelzők szerepét a LED-ekkel egyenként megvilágított Swarovski kristályok töltik be. A kristályok napsütésben és éjszaka egyaránt összetett mintában tükrözik vissza a fényt. Ezek olyan lámpatestek, amelyekre akár önálló műalkotásként is tekinthetünk. Ezért az új BMW i7 arculatát már nem csak a vese alakú imitált hűtőrács, hanem a kétrészes fényszórórendszer is meghatározza. Ennek fényében az autó mindkét oldalán egyedileg szabályozható LED-es fénypanelekkel találkozunk.


Comments


bottom of page